22 Συνταγές για Φοιτητές

Μακαρόνια με τυρί

Υλικά:

1 πακέτο μακαρόνια Νο 6 ή όποια προτιμάτε
4 κουταλιές βούτυρο
3 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι και πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε μία κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει
Μόλις βράσει ρίχνετε τα μακαρόνια
Αφήνετε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου
Βγάζετε από την κατσαρόλα τα μακαρόνια και τα στραγγίζετε
Στην κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει μαζί με λίγο αλάτι
Τσιγαρίζετε τα μακαρόνια, αποσύρετε από τη φωτιά και τα σκεπάζετε
Σερβίρετε τα μακαρόνια σε πιάτα
Πασπαλίζετε με τυρί



Μακαρόνια με Σάλτσα Ντομάτα

Υλικά:

1 πακέτο μακαρόνια Νο 6 ή όποια προτιμάτε
4 κουταλιές βούτυρο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
1/3 ματσάκι μαϊντανό
1/2 φλυτζάνι λάδι
1 κουτί τοματάκια
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1 φλυτζάνι νερό
3 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι και πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε μία κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει
Μόλις βράσει ρίχνετε τα μακαρόνια
Αφήνετε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου
Βγάζετε από την κατσαρόλα τα μακαρόνια και τα στραγγίζετε
Στην κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει μαζί με λίγο αλάτι
Τσιγαρίζετε τα μακαρόνια, αποσύρετε από τη φωτιά και τα σκεπάζετε
Βάζετε το λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει σε μέτρια φωτιά
Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό
Ρίχνετε την ντομάτα μαζί με το σκόρδο
Προσθέτετε 1 φλυτζάνι νερό
Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει και να μείνει με το λάδι της
Σερβίρετε τα μακαρόνια σε πιάτα
Στρώνετε τη σάλτσα πάνω στα μακαρόνια
Πασπαλίζετε με τυρί


Bucatini σε σάλτσα donna rosa

ΥΛΙΚΑ

500γρ Bucatini τρυπητά Νο.5
120γρ ψιλοκομμένα τοματάκια
120γρ ανθότυρο
100γρ ζαμπόν
3 κουταλάκια Worcestershire sauce
50γρ βούτυρο
2 κιτρινάδια αυγού
100γρ κρεμ φρες
1/2 κρεμμύδι, γλυκό
1 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι
πράσινο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό. Ψιλοκόβουμε το ζαμπόν και τα τοματάκια. Με ένα πηρούνι ξεχωρίζουμε το ανθότυρο σε μικρά κομματάκια.

Σοτάρουμε το ζαμπόν μαζί με το βούτυρο σε μια χαμηλή κατσαρόλα. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα τοματάκια με λίγο αλάτι, τη Worcestershire sauce και τα αφήνουμε να ψηθούν για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ανθότυρο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα ανακατεύουμε όλα μαζί και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σε βαθιά κατσαρόλα βράζουμε τα bucatini σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια ρηχή πιατέλα.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών μαζί με την κρεμ φρες. Προσθέτουμε την έτοιμη σάλτσα και τα αυγά με την κρεμ φρες. Ανακατεύουμε καλά. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.

Πρέπει να ξέρετε: Τους κρόκους αυγού θα πρέπει να τους έχετε ανακατέψει καλά με την κρέμα γάλακτος έτσι ώστε να μην ψηθούν στην επαφή τους με τα ζεστά Bucatini.


Lasagne al forno

ΥΛΙΚΑ

12-14 φύλλα λαζάνια φαρδιά με αυγά ή σπανάκι (πράσινα)
1 κουτί - 400γρ τοματάκια polpa, ψιλοκομμένα
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (ή 3/4 kg μοσχαρίσιο κιμάς και 1/4 αρνίσιος)
150γρ φρέσκο βούτυρο
6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 1/4 λίτρο φρέσκο γάλα
1 κουταλάκι λευκό πιπέρι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
50γρ παρθένο ελαιόλαδο
τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγη ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας λάδι και αρχίζουμε να ρίχνουμε ένα ένα τα φαρδιά φύλλα λαζάνια. Η παραπάνω διαδικασία θα βοηθήσει για να μη κολλήσουν μεταξύ τους. Τα λαζάνια βράζουν για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και αμέσως τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με 1 λίτρο κρύο νερό για να μη κολλήσουν.

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά. Μόλις αυτός σοταριστεί, ρίχνουμε την τομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράσει για 25 λεπτά περίπου.

Όση ώρα σιγοβράζει ο κιμάς, ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο και ρίχνουμε 6 κουταλιές αλεύρι μαζί με το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε τα υλικά με ένα ξύλινο κουτάλι. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε 1 1/4 του λίτρου φρέσκο γάλα. Ανακατεύουμε το μείγμα ώστε να ομογενοποιηθεί. [Για να γίνει λείο, χωρίς σβόλους, θα πρέπει να ανακατεύουμε αρκετά γρήγορα και συνεχώς] Ξαναβάζουμε το τηγάνι σε σιγανή φωτιά να σιγοβράσει, μέχρι το περιεχόμενο να πήξει ελαφρά.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε μια σειρά λαζάνια βρασμένα ώστε να καλυφθεί όλος ο πάτος του.

Ανακατεύουμε τον έτοιμο κιμά με 3 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ και καλύπτουμε με τη μισή ποσότητα την πρώτη στρώση των φύλλων από λαζάνια προσθέτοντας τριμμένη παρμεζάνα. Καλύπτουμε πάλι την επιφάνεια με νέα φύλλα λαζάνια. Επαναλαμβάνουμε με δεύτερη στρώση κιμά και λαζάνια από πάνω.

Πάνω στην τελευταία στρώση ρίχνουμε και στρώνουμε τη μπεσαμέλ. Την καλύπτουμε με άφθονη παρμεζάνα και τότε βάζουμε το σκεύος στον φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 175 βαθμούς C. Αφήνουμε το φαγητό μέχρι να ροδίσει καλά όλη η επιφάνειά του. Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.


Ρύζι

Υλικά:

1 ποτήρι ρύζι σπυρωτό
1 κουταλιά βούτυρο
2 1/2 φλυτζάνια νερό
αλάτι

Τρόπος παρασκευής

Βάζετε σε μία κατσαρόλα το νερό με το ρύζι να βράσει
Προσθέτετε το βούτυρο
Αλατίζετε
Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαγειρευτεί


Κολοκυθάκια Τηγανητά

Υλικά:

1 κιλό κολοκυθάκια
αλάτι
αλεύρι
λάδι για τηγάνισμα


Τρόπος παρασκευής

Πλένετε και καθαρίζετε τα κολοκυθάκια από τις άκρες τους και ξύνετε το εξωτερικό τους περίβλημα
Τα κόβετε έιτε σε ροδέλλες είτε μακρόστενα
Τα βάζετε σε ένα μπώλ με αλεύρι και αλάτι και τα ανακατεύετε
Βάζετε στο τηγάνι το λάδι να κάψει σε μέτρια φωτιά
Τοποθετείτε τα κολοκυθάκια το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να καλύψετε όλο το τηγάνι και τηγανίζετε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα
Βγάζοντας τα από το τηγάνι μπορείτε πριν το σερβίρισμα να τα τοποθετήσετε σε ένα πιάτο όπου θα έχετε στρώσει με χαρτί κουζίνας, για να απορροφήσει το παραπανίσιο λάδι


Αυγοσαλάτα

Υλικά:

6 αυγά βραστά σφικτά
3/4 φλυτζάνι λάδι
1/4 λεμόνι στιμμένο
1/3 φλυτζάνι μουστάρδα
αλάτι και πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Κόβετε τα αυγά στα τέσσερα
Τα τοποθετείτε σε μία πιατέλα
Αλατοπιπερώνετε
Εν τω μεταξύ σε ένα μπώλ ανακατεύετε το λάδι, το λεμόνι και τη μουστάρδα
Περιχύνετε τα αυγά με το μείγμα


Πατατοσαλάτα

Υλικά:

4 πατάτες
3/4 φλυτζάνι λάδι
1/3 φλυτζάνι ξύδι ή λεμόνι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1/4 ματσάκι μαϊντανό
1 κρεμμύδι
αλάτι και πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες στα οχτώ
Βράζετε τις πατάτες
Εν τω μεταξύ σε ένα μπώλ ανακατεύετε το λάδι, το ξύδι, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι
Τοποθετείτε τις πατάτες σε πιατέλα, ρίχνετε από πάνω το μείγμα του λαδιού
Γαρνίρετε με το μαϊντανό και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα


Αγγουροντομάτα

Υλικά:

2 ντομάτες
1 μεγάλο αγγούρι
1 μέτριο κρεμμύδι
λίγη ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
λάδι

Τρόπος παρασκευής

Πλένετε όλα τα λαχανικά πολύ καλά
Κόβετε σε μικρά κομμάτια τις ντομάτες και σε ροδέλλες το αγγούρι
Τα τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα ή ένα μπωλ και προσθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε προσεκτικά
Προσθέτετε το λάδι


Λάχανο

Υλικά:

1/4 λάχανο
1/2 λεμόνι στιμμένο
αλάτι
λάδι

Τρόπος παρασκευής

Πλένετε το λάχανο πολύ καλά
Το κόβετε σε πολύ μικρές λωρίδες
Το τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα ή ένα μπωλ και προσθέτετε το λεμόνι
Αλατίζετε και ανακατεύετε προσεκτικά
Προσθέτετε το λάδι


Σαγανάκι τυρί

Υλικά:

1 κομμάτι κεφαλοτύρι κομμένο λεπτά
βούτυρο για το τηγάνισμα
λεμόνι


Τρόπος παρασκευής

Βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε ένα τηγάνι
Τηγανίζετε σε χαμηλή φωτιά το κομμάτι το τυρί μέχρι να ροδίσει
Σερβίρεται με λεμόνι


Φακές

Υλικά:

6 χούφτες Φακές
1 μεγάλο Καρότο(α)
1 κομμάτι Κρεμμύδι(α)
4 σκελίδες Σκόρδο
Αλάτι
Ξύδι

Τρόπος παρασκευής

Τοποθετούμε τις φακές, το κρεμύδι, το σκόρδο μέσα σε μια κατσαρόλα νερό και προσθέτουμε το λάδι.
Αφού βράσουν, στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι και το ξύδι.


Κεφτεδάκια

Υλικά:

1/2 κιλό κιμάς
4 φέτες ψωμί μουσκεμένο σε νερό και στιμμένο
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 αυγό
1 κουταλάκι δυόσμο
1/2 ποτηράκι του καφέ ούζο
1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι
λάδι για τηγάνισμα

Τρόπος παρασκευής

Βάζετε σε ένα μπώλ τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το ψωμί, το ούζο και το αυγό
Αλατοπιπερώνετε
Ζυμώνετε καλά
Πλάθετε τον κιμά σε κεφτεδάκια
Σε ένα πιάτο βάζετε το αλέυρι
Βάζετε σε ένα τηγάνι το λάδι να κάψει
Αλευρώνετε τα κεφτεδάκια
Τηγανίζετε και από τις δύο πλευρές


Μπιφτέκια

Υλικά:

1/2 κιλό κιμά
2 φέτες ψίχα ψωμιού άσπρου
1/2 φλυτζ. γάλα
1/4 φλυτζ. λάδι
1 κουταλιά κοφτή ρίγανη
1 ντομάτα τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1/3 ματσάκι μαϊντανό
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Βάζετε τον κιμά μέσα σε μία λεκάνη
Βάζετε την ψίχα του ψωμιού να μουσκέψει μέσα στο γάλα και κατόπιν τη στίβετε και τη βάζετε μέσα στον κιμά.
Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το λάδι.
Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε πολύ καλά.
Αφήνετε τον κιμά 1 ώρα στο ψυγείο
Ζυμώνετε ξανά το μείγμα και πλάθετε τα μπιφτέκια.
Βουτυρώνετε με λίγο βούτυρο το ταψί, τοποθετείτε τα μπιφτέκια και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 10 - 15 λεπτά


Σουβλάκι με πίτα

Υλικά:

1/2 κιλό μοσχάρι ή χοιρινό
3 πατάτες
2 ντομάτες
2 κρεμμύδια
6 πίτες
τζατζίκι
μουστάρδα

Τρόπος παρασκευής

Κόβετε το κρέας σε μικρά κομματάκια
Τα βάζετε σε ενα μπωλ με λάδι, αλάτι, πιπέρι και ρήγανη για 2-3 ώρες
Τα περνάτε από καλαμάκια και φτιάχνετε τα σουβλάκια
Τα βάζετε στο γκρίλ να ψηθούν γυρνώντας όλες τις πλευρές
Κόβετε τις πατάτες στο παραδοσιακό σχήμα και τις τηγανίζετε
Εν τω μεταξύ ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες-Τηγανίζετε και τις πίτες σε λίγο λάδι
Παίρνετε μία πίτα και βάζετε μέσα ένα σουβλάκι, λίγη ντομάτα, λίγο κρεμμύδι και λίγες πατάτες
Τυλίγετε σε μία χαρτοπετσέτα
Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε τζατζίκι ή μουστάρδα


Αυγά γεμιστά

Υλικά

6 βρασμένα αυγά

1 κουταλάκι μουστάρδα

2 κουταλιές μαγιονέζα

3 αγγουράκια τουρσί κομμένα σε ροδέλες

Λίγη κάππαρη

1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα αυγά και τα κόβουμε κατά μήκος. Αφαιρούμε τους κρόκους και κόβουμε λίγο το κάτω μέρος του αυγού ώστε να στέκεται στην πιατέλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους, τη μουστάρδα, το μαϊντανό, τα αγγουράκια και την κάπαρη.
Γεμίζουμε τα αυγά και τα γαρνίρουμε με μαγιονέζα.


Αυγά με πουρέ πατάτας

Υλικά

7 αυγά

1 κιλό πατάτες

1 κούπα γάλα

6 κουταλιές βούτυρο

1 κούπα τυριά τριμμένα

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τον πουρέ. Κατόπιν βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψάκι και ρίχνουμε τη μισή κούπα με τα τυριά. Ρίχνουμε τον πουρέ για να έχει παντού το ίδιο πάχος και από πάνω ρίχνουμε τα υπόλοιπα τυριά για να πάνε παντού.
Κάνουμε βαθουλώματα με ένα κουτάλι στον πουρέ και ρίχνουμε προσεκτικά τα αυγά. Τα αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε από πάνω τους λίγο λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.


Αυγά με καβουρμά

Υλικά

5-6 ΑΥΓΑ
100 ΓΡΑΜ. ΚΑΒΟΥΡΜΑ
ΑΛΑΤΙ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Εκτέλεση

Αφού σπάσουμε τα αυγά ,τα αλατίζουμε και τα στραπατσάρουμε λίγο.
Τρίβουμε τον καβουρμά με το χέρι στο τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει.
Ρίχνουμε και τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει το ασπράδι και σερβίρουμε.
Το μυστικό είναι να μην τηγανιστούν πολύ, ίσα να ψιλοσφίξει το ασπράδι και να μη βάλλουμε πολύ καβουρμά.


Αυγά με ντομάτες

Υλικά

Αλάτι

6 Αυγά

1/2 πακέτο Βιτάμ

1 κιλό Ντομάτες

Πιπέρι

Εκτέλεση

Περνάμε τις ντομάτες στο ρεντέ. Καίμε το βούτυρο και ρίχνουμε τις ντομάτες να βράσουν. 'Οταν βράσει η ντομάτα, κλείνουμε τη φωτιά, σπάμε μέσα τα αυγά και ανακατώνουμε. Τέλος, ρίχνουμε μέσα το αλάτι και το πιπέρι.
 
 
Αυγά με συκωτάκια πουλιών

Υλικά

300 γρμ. Συκωτάκια πουλιών

4 κουταλιές της σούπας Λάδι

2 κουταλιές της σούπας αρετσίνωτο Κρασί άσπρο

5 Αυγό

Αλάτι

Πιπέρι


Εκτέλεση

Πλύνετε τα συκωτάκια κόψτε τα και αφήστε τα να στραγγίξουν.

Ζεσταίνετε στο τηγάνι το λάδι. Μετά, ρίξτε τα συκωτάκια αφού προηγουμένως τα αλατοπιπερώσετε

Πριν ψηθούν εντελώς τα συκωτάκια προσθέστε το κρασί και μετά από λίγο τα αυγά (χτυπημένα). Αφήστε τα να ψηθούν ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Σερβίρετε τα ζεστά.


Ατομική στραπατσάδα με κρασί

Υλικά

2 αυγά

3 κουταλιές ελαιόλαδο

2 μικρές ώριμες ντομάτες ή 1 1/2 κουταλιά πελτέ διαλυμένο σε 1/2 ποτήρι ζεστό νερό

1 μικρή πράσινη πιπεριά (κέρατο)

1 μικρό ξερό κρεμύδι

1 φλιτζάνι καπνιστό τυρί/κεφαλοτύρι/γραβιέρα

5 πράσινες γεμιστές ελιές

1 σφηνάκι κόκκινο ξηρό κρασί

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη

Εκτέλεση

Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, τις ελιές, όλα ψιλοκομμένα.
Ετοιμάζουμε τις ντομάτες και μόλις ροδίσει το κρεμμύδι, τις ρίχνουμε στο λάδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το τυρί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε μαζί με τα άλλα υλικά στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ψηθεί καλά το αυγό και να αναμειχθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Τραβάμε από τη φωτιά, σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί και πράσινη σαλάτα.



Ατομική ομελέτα

Υλικά

Τρία αυγά

Μανιτάρια

Πιπεριά

5 κουταλιές γάλα εβαπορέ

3 κύβους λάβας τυρί

Αλάτι και πιπέρι

Πολύ λίγο λάδι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα αυγά με γάλα το αλάτι και το πιπέρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και την πιπεριά.
Βάζουμε το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν κάψει ρίχνουμε το μίγμα.

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...