Απαντήσεις γρίφων


Εύκολοι Γρίφοι
Γρίφος 1: Ο τοξότης
Απάντηση: Στις 12:59.
Γρίφος 2: Ο πονηρός επιχειρηματίας
Απάντηση: Δεν θα βγει στη σύνταξη ποτέ! Ο υπολειπόμενος χρόνος διαιρείται συνεχώς στα δύο αλλά δεν μηδενίζει.
Γρίφος 3: Αγώνας δρόμου
Απάντηση: Όταν ο Ανδρέας θα έχει τρέξει 100 μέτρα, ο Βασίλης θα έχει τρέξει 90. Άρα θα συναντηθούν 10 μέτρα πριν τον τερματισμό. Επειδή όμως ο Ανδρέας είναι πιο γρήγορος, θα διανύσει τα τελευταία αυτά μέτρα ταχύτερα και θα τερματίσει και πάλι πρώτος.
Γρίφος 4: Δώρο γενεθλίων
Απάντηση: Ο μικρός έχει γεννηθεί 29 Φεβρουαρίου.
Γρίφος 5: Τα τρία μπιφτέκια
Απάντηση: Ονομάζουμε τα τρία μπιφτέκια Α, Β και Γ και τις δύο πλευρές τους 1 και 2. Ένας τρόπος για να ψηθούν είναι ο εξής: Ψήνει πρώτα το Α1 με το Β1 για 5 λεπτά. Στη συνέχεια το Α2 με το Γ1 για άλλα 5 και τέλος το Β2 με το Γ2 για άλλα 5. Συνολικός χρόνος και για τα τρία: 15 λεπτά.
Γρίφος 6: Η Βουτιά της πάπιας
Απάντηση: Τι να πάθει; Η γάτα κάθεται πάνω στην ουρά της -στη δική της ουρά- πιθανώς στην όχθη της λίµνης και κοιτάει την πάπια που κάνει βουτιές
Γρίφος 7: Το µαυράκι
Απάντηση: Τα νεογέννητα δεν έχουν δόντια.
Γρίφος 8: Ξαφνική βροχή:
Απάντηση: Ήταν τελείως φαλακρός.





Μέτριοι Γρίφοι
Γρίφος 1: Επιστροφές µπουκαλιών
Απάντηση: Αρχικά θα πιει 6 µπουκάλια. Θα ανταλλάξει τα 4 από τα 6 άδεια µε ένα γεµάτο (άρα είµαστε στα 7) και αφού το πιει θα έχει 3 άδεια. Μπορεί, τότε, να δανειστεί 1 ακόµα άδειο µπουκάλι, να ανταλλάξει τα άδεια µε ένα γεµάτο, να το πιει, και να επιστρέψει το µπουκάλι που δανείστηκε. Εποµένως, η οικογένεια θα πιει συνολικά 8 µπουκάλια αναψυκτικού.
Γρίφος 2: Την κυρία ή την τίγρη;
Απάντηση: Εάν η πόρτα Νο2 λέει ψέµατα τότε το ίδιο πρέπει να λέει και η πόρτα Νο1. Άρα η πόρτα Νο2 πρέπει να λέει την αλήθεια και η πόρτα Νο1 ψέµατα.
Άρα το δωµάτιο Νο1 έχει µέσα µία τίγρη και το δωµάτιο Νο2 µία κυρία.

Γρίφος 3: Τα ψώνια
Απάντηση: Η γυναίκα κρατούσε 7 τσάντες και ο άντρας 5.
Γρίφος 4: Μετεωρολογία

Απάντηση: Καµία πιθανότητα. Μετά από 72 ώρες θα είναι πάλι µεσάνυχτα.
Γρίφος 5: Δύο Κέρµατα
Απάντηση: Είναι το άλλο δεκάρικο.
Γρίφος 6: Ο τυχερός καθαριστής

Απάντηση: Στεκόταν στο χαµηλότερο σκαλί.
Γρίφος 7: Ο ένας πίσω απ' τον άλλον

Απάντηση: Θα σταθείτε κι οι δύο πλάτη µε πλάτη.
Γρίφος 8: Σκοτεινό δωµάτιο

Απάντηση: Το σπίρτο








 Δύσκολοι Γρίφοι

Γρίφος 1: Η γέφυρα
Απάντηση: Θα προχωρήσει κανονικά πάνω στη γέφυρα, αλλά πριν βγει ο φύλακας θα αντιστρέψει την πορεία του. Ο φύλακας θα τον γυρίσει πίσω και έτσι θα τον στείλει προς την επιθυµητή κατεύθυνση.
Γρίφος 2: Η έξυπνη µέτρηση

Απάντηση: Πρώτα θα γεµίσει το δοχείο των 3 λίτρων. Μετά θα αδειάσει τα 3 λίτρα στο δοχείο των 5 λίτρων. Πάλι θα γεµίσει το δοχείο των 3 λίτρων και θα αδειάσει απ’ αυτό στο δοχείο των 5 λίτρων τόσο κρασί, ώστε να το γεµίσει. Έτσι θα µείνει στο δοχείο των 3 λίτρων ακριβώς 1 λίτρο.
Γρίφος 3: Η λάµπα
Απάντηση: Θα πατήσουµε πρώτα τον πρώτο διακόπτη και θα τον αφήσουµε πατηµένο για λίγα λεπτά. Ύστερα θα τον επαναφέρουµε στην αρχική του κατάσταση (τον πρώτο διακόπτη) και θα πατήσουµε τον δεύτερο διακόπτη. Τότε θα ανοίξουµε την πόρτα και θα πράξουµε ως εξής: Αν η λάµπα καίει πάει να πει ότι ο σωστός διακόπτης είναι ο δεύτερος που είναι και πατηµένος, αν δεν καίει θα πιάσουµε την λάµπα και αν είναι ζεστή πάει να πει ότι ο σωστός διακόπτης είναι ο πρώτος ενώ αν δεν καίει πάει να πει ότι ο σωστός διακόπτης είναι τρίτος.
Γρίφος 4: Το άδειο δωµάτιο
Απάντηση: Ο άνδρας αυτός για να φτάσει το σχοινί ανέβηκε σε ένα κοµµάτι πάγου το οποίο στη συνέχεια έλιωσε και έµεινε µόνο η υγρασία.

Γρίφος 5: Το µακρύ καλάµι
Απάντηση: Έφτιαξε ένα κουτί ύψους κατά 5 εκατοστά µικρότερο από το καλάµι του και το τοποθέτησε µέσα του διαγώνια.
Γρίφος 6: Οι µπάλες

Απάντηση: Θα βάλουµε τρεις µπάλες από την µία µεριά της ζυγαριάς και τρεις από την άλλη, αν η ελαφρύτερη µπάλα είναι σε µία από τις δυο πλευρές, δηλαδή σε µία τριάδα, τότε ζυγίζουµε τις δυο από τις τρεις µπάλες της τριάδας µεταξύ τους και αν είναι µία από τις δυο έχει καλός αλλιώς θα είναι η τρίτη. Αν η ζητούµενη µπάλα δεν είναι σε καµία από τις δυο τριάδες που ζύγισα θα είναι στην τριάδα που δεν ζύγισα και θα κάνω ότι και πρίν.
Γρίφος 7: Άνοιξε µόνο ένα
Απάντηση: Ανοίγεις, ας πούµε, το κουτί που η ετικέτα του γράφει “σοκολατάκια” και βρίσκεις τις καραµέλες. Αυτό σηµαίνει ότι το κουτί µε ετικέτα “µπισκότα” περιέχει τα σοκολατάκια, αφού δεν µπορεί να περιέχει τα µπισκότα. Τέλος, το κουτί µε ετικέτα “καραµέλες” περιέχει τα µπισκότ
Γρίφος 8: Οικογενειακά
Απάντηση: Μαζί απέκτησαν 6 παιδιά. Τρία είχε ο Πέτρος από τον πρώτο γάμο του και τρία η Μαρία.





Πολύ Δύσκολοι Γρίφοι

Γρίφος 1: Ο γελωτοποιός
Απάντηση: Ο γελωτοποιός είπε: "Θα µε κρεµάσεις". Αν τον κρεµάσει έχει πει αλήθεια άρα θα πρέπει να το σφάξει και αν το σφάξει τότε έχει πει ψέµα και πρέπει να τον κρεµάσει.
Γρίφος 2: Οι δύο δίδυµοι

Απάντηση: Αν ο δεύτερος δίδυµος απαντούσε και αυτός "ναι", τότε προφανώς ο δικαστής δεν θα µπορούσε να συµπεράνει ποιος ήταν ο Τζων. Άρα, ο δεύτερος δίδυµος πρέπει να απάντησε "όχι". Αυτό σηµαίνει είτε ότι και οι δύο δίδυµοι δήλωσαν την αλήθεια είτε ότι και οι δύο είπαν ψέµατα. Αλλά αφού ο ένας από τους δύο λέει πάντοτε ψέµατα, πρέπει να είπαν και οι δύο ψέµατα. Άρα ο Τζων είναι ο δεύτερος δίδυµος.
Γρίφος 3: Οι δέκα προτάσεις

Απάντηση: Η πρόταση Νο 9 είναι αληθής. Όλες οι άλλες είναι ψευδείς.
Γρίφος 4: Πανέρια µε φρούτα
Απάντηση: Βγάζουµε ένα φρούτο από το πανέρι µε την επιγραφή "ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ". Αν είναι πορτοκάλι τότε αυτό το πανέρι έχει µέσα τα πορτοκάλια. Επειδή το πανέρι µε την επιγραφή "ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ" δεν µπορεί να έχει µέσα µανταρίνια, έχει πορτοκάλια και µανταρίνια. Αυτό που µένει, µε την επιγραφή "ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ", έχει µέσα τα µανταρίνια. Αντίστοιχα πράττουµε εάν το φρούτο που βγάλουµε είναι µανταρίνι.
Γρίφος 5: Οι ορειβάτες

Απάντηση: Θα ξεκινήσει ο 5 µε τον 10 και θα γυρίσει πίσω ο 5 σύνολο 15 λεπτά. Θα ξεκινήσει ο 20 µε τον 25 θα περάσουν απέναντι και θα γυρίσει ο 10 σύνολο 50 λεπτά. Και τέλος θα περάσει απέναντι ο 5 µε τον 10 σύνολο 60 λεπτά.
Γρίφος 6: Το βράσιµο του αβγού
Απάντηση: Υπάρχουν αρκετές λύσεις, αλλά η παρακάτω είναι η συντοµότερη. Απαιτεί ακριβώς εννέα λεπτά. Γυρνάµε τις δύο κλεψύδρες ταυτόχρονα και ρίχνουµε το αβγό στο νερό. Μόλις η κλεψύδρα των τεσσάρων λεπτών αδειάσει, την ξαναγυρνάµε αµέσως και έχουµε µετρήσει τέσσερα λεπτά. Στο µεταξύ η άλλη κλεψύδρα έχει υπόλοιπο τριών λεπτών. Μόλις αδειάσει η επτάλεπτη, την ξαναγυρνάµε και έχουµε µετρήσει συνολικά επτά λεπτά. Στο µεταξύ η τετράλεπτη έχει υπόλοιπο ενός λεπτού. Μόλις αδειάσει έχουµε µετρήσει οκτώ λεπτά. Γυρνάµε αµέσως πάλι την κλεψύδρα των επτά λεπτών που στο µεταξύ έχει τρέξει για ένα λεπτό και µόλις αδειάσει έχουµε µετρήσει ακριβώς εννέα λεπτά.

Γρίφος 7: Τα πρόβατα

Απάντηση: Ο πατέρας αγοράζει ακόμα ένα πρόβατο, οπότε τα πρόβατα γίνονται 20. Ο πρώτος γιος παίρνει το 1/2 , δηλαδή 10 πρόβατα. Ο δεύτερος γιος παίρνει το 1/4 , δηλαδή 5 πρόβατα. Ο τρίτος γιος παίρνει το 1/5 , δηλαδή 4 πρόβατα. μένει ακόμα ένα πρόβατο στο μαντρί , το οποίο ο γέρος ξανά πουλάει.
Γρίφος 8: Χαμένη δραχμή

Απάντηση: Στις 297 δρχ. που δώσανε και οι τρεις μαζί, συμπεριλαμβάνονται και οι 2 δρχ. του φιλοδωρήματος. Πρέπει να αφαιρέσουμε και όχι να προσθέσουμε το φιλοδώρημα στο ποσό που πλήρωσαν για να βρούμε την αξία του κρασιού. Πράγματι: 297 – 2 = 295.
Γρίφος 9: Το µπουκάλι
Απάντηση: Θα γεµίσουµε το µπουκάλι περίπου µέχρι τη µέση και θα το γυρίσουµε ανάποδα. Πρέπει και όταν είναι ανάποδα και όταν είναι όρθιο η στάθµη του νερού να είναι στο ίδιο σηµείο.
 Γρίφος 10: Ο σοφός ασκητής

Απάντηση: Τους είπε ν' αλλάξουν καµήλες.

 



  
Για Μυαλά
Γρίφος 1: Παράξενος δεκαψήφιος
Απάντηση: Ο αριθμός είναι ο 6210001000
Γρίφος 2: Το πρόβατο
Απάντηση:

1. Αν το λιοντάρι ήταν ένα µόνο, θα έτρωγε ασυζητητί το πρόβατο.
2. Αν ήταν 2, κανένα δεν θα το έτρωγε, διότι αµέσως θα έπεφτε θύµα του άλλου.
3. Αν ήταν 3, κάποιο λιοντάρι θα έτρωγε το πρόβατο, µην έχοντας τίποτα να φοβηθεί από τα υπόλοιπα 2 (βλέπε περίπτωση 2).
4. Αν ήταν 4, δεν θα έκανε κανένα την αρχή να φάει το πρόβατο, γιατί κάποιο από τα υπόλοιπα 3 θα έτρωγε και τον ίδιο (όπως περίπτωση 3).
5. Τελικά καταλήγουμε ότι αν ο αριθµός των λιονταριών είναι µονός, το πρόβατο θα φαγωθεί.
Γρίφος 3: Περίπλοκη απογραφή

Απάντηση: Οι πιθανοί συνδυασµοί των ηλικιών των τριών κορών είναι οι εξής:
Κόρη 1/ Κόρη 2/ Κόρη 3/ άθροισµα
1 2 18 21
2 2 9 13
1 1 36 38
1 3 12 16
1 6 6 13
1 4 9 14
2 3 6 11
Αφού ο απογραφέας βγαίνοντας να δει τον αριθµό του σπιτιού δεν µπόρεσε να απαντήσει αυτό σηµαίνει ότι ο αριθµός ήταν το 13.(αν ήταν οποιοσδήποτε άλλος αριθµός θα µπορούσε να απαντήσει αµέσως αφού θα υπήρχε µία φορά στην τρίτη στήλη του πίνακα κάτι που δεν συµ?αίνει µε το 13)Έτσι όταν η νοικοκυρά του είπε πως η µεγάλη της κόρη είναι κρυωµένη κατάλα?ε ότι ο σωστός συνδυασµός ήταν ο 2 2 9 πολύ απλά επειδή ο άλλος συνδυασµός έχει δυο κόρες ως τις πιο µεγάλες ενώ θα έπρεπε να ήταν µία.
Γρίφος 4: Στρώσιµο τραπεζιού

Απάντηση 14: Μπορείς να κερδίσεις το παιχνίδι ακολουθώντας την εξής όµορφη τεχνική: Τοποθετείς πρώτος ένα πιάτο ακρι?ώς στο κέντρο του τραπεζιού. Οπουδήποτε και αν τοποθετήσει το πιάτο του ο συνάδελφός σου, ?άζεις το δικό σου απέναντι, στην συµµετρική του θέση ως προς το κέντρο του τραπεζιού. Έτσι όσο έχει χώρο αυτός για ένα πιάτο ακόµα, θα έχεις κι εσύ.
Γρίφος 5: Η ζυγαριά

Απάντηση:
Από το 1ο Αντικείµενο παίρνουµε 1
Από το 2ο Αντικείµενο παίρνουµε 10
Από το 3ο Αντικείµενο παίρνουµε 100
Από το 4ο Αντικείµενο παίρνουµε 1000
Από το 5ο Αντικείµενο παίρνουµε 10000
Από το 6ο Αντικείµενο παίρνουµε 100000
Από το 7ο Αντικείµενο παίρνουµε 1000000
Από το 8ο Αντικείµενο παίρνουµε 10000000
Από το 9ο Αντικείµενο παίρνουµε 100000000
Από το 10ο Αντικείµενο παίρνουµε 1000000000
Τα τοποθετούµε όλα αυτά µαζί πάνω στην ζυγαριά και αυτή δείχνει π.χ. 9.123.456.789 γραµµάρια.
Άρα τα αντικείµενα ζυγίζουν ως εξής:
Το 1ο Αντικείµενο 9 γραµµάρια
Το 2ο Αντικείµενο 8 γραµµάρια
Το 3ο Αντικείµενο 7 γραµµάρια
Το 4ο Αντικείµενο 6 γραµµάρια
Το 5ο Αντικείµενο 5 γραµµάρια
Το 6ο Αντικείµενο 4 γραµµάρια
Το 7ο Αντικείµενο 3 γραµµάρια
Το 8ο Αντικείµενο 2 γραµµάρια
Το 9ο Αντικείµενο 1 γραµµάρια
Το 10ο Αντικείµενο 9 γραµµάρια
Γρίφος 6: Η ψύξη του τσαγιού
Απάντηση:
Σε κάθε διαδικασία μεταφοράς θερμότητας, η ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ δύο σωμάτων θα είναι ταχύτερη όταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δύο σωμάτων είναι μεγαλύτερη. Στην προκειμένη περίπτωση, το δεύτερο σώμα είναι ο αέρας γύρω από το φλιτζάνι. Έτσι η απώλεια θερμότητας από το τσάι θα είναι ταχύτερη όταν αυτό θα είναι θερμότερο. Η προσθήκη της ζάχαρης θα προκαλέσει άμεση πτώση της θερμοκρασίας του ροφήματος, εξαιτίας της ενδόθερμης αντίδρασης και έτσι θα επιβραδύνει την αποβολή θερμότητας. Άρα το τσάι ψύχεται γρηγορότερα χωρίς την ζάχαρη.
Γρίφος 7: Μια πολυτελής διαμονή

Απάντηση:
Αν ο Νικολάι κόψει τον τρίτο κρίκο, τότε θα έχει τρία κομμάτια. Ένα του ενός κρίκου, ένα των δύο και ένα των τεσσάρων κρίκων. Την πρώτη μέρα μπορεί να δώσει στον ξενοδόχο τον έναν κρίκο. Τη δεύτερη μπορεί να του δώσει το κομμάτι των δύο κρίκων και να πάρει ρέστα το ένα. Την Τρίτη μέρα θα δώσει πάλι τον ένα κρίκο. Την τέταρτη θα δώσει το κομμάτι των τεσσάρων και θα πάρει ρέστα το κομμάτι των δύο και τον έναν κρίκο. Την Πέμπτη μέρα θα δώσει πάλι τον έναν κρίκο. Την έκτη θα δώσει το κομμάτι των δύο και θα πάρει ρέστα τον έναν κρίκο, τον οποίο θα ξαναδώσει την έβδομη μέρα. Κι έτσι ο ξενοδόχος θα μείνει ικανοποιημένος.
Γρίφος 8: Ένα κλειδί για κάθε πόρτα

Απάντηση:
Ο μέγιστος αριθμός δοκιμών είναι 45. Όταν έχουμε ν κλειδιά και ξέρουμε ότι ένα από αυτά ανοίγει μια πόρτα, πρέπει, στη χειρότερη περίπτωση, να δοκιμάσουμε τα ν-1 από αυτά (αφού αν αυτά δεν ανοίγουν την πόρτα, το ν-οστό σίγουρα θα την ανοίξει). Στο συγκεκριμένο πείραμα δεν απαιτούνται πάνω από 9 δοκιμές για το πρώτο κλειδί, πάνω από 8 για το δεύτερο κ.ο.κ. Άρα στη χειρότερη περίπτωση θα απαιτηθούν: 9+8+7+6+5+4+3+2+1=45 δοκιμές.



 

3 σχόλια:

  1. sto grifo 1 gia miala i apantisi einai kai 8000000010 ara i apantisei den einai monadiki......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. den ginetai 8000000010 giati panw apo to 1 tha eprepe na baleis ena 1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζητηθηκε καποτε απο 10 σοφους να τοποθετησει ο καθενας απο 1 νομισμα με τετοιον τροπο, ωστε να δημιουργηθουν 5 σειρες, που η καθεμια να εχει 4 νομισματα. Οι σοφοι ελυσαν το προβλημα. Πως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...