Χειμερινοί προορισμοί: Καλάβρυτα






Τα Καλάβρυτα Κύναιθα κατά την αρχαία ονομασία είναι ορεινό χωριό του νομού Αχαΐας . Είναι χτισμένα στις πλαγιές των Αροανίων (Χελμός) σε υψόμετρο 750 μέτρων.
 Αποτελεί ένα από τα ποιο όμορφα ορεινά χωριά της Αχαΐας.


 Με πολύ καλή τουριστική υποδομή και εύκολη πρόσβαση (από εθνική οδό Πάτρα- Αθήνα  μπαίνοντας από την είσοδο για Διακοπτο  , από Τρίπολη και από Πάτρα στρίβοντας στον δρόμο για Χαλανδρίτσα).
 Στην γύρο περιοχή γενικότερα υπάρχουν πάρα πολλά χωριά που προσφέρονται για εξορμήσεις παντός είδους όπως : Βλασία, Μετόχη,Σκεπαστό κ.α.)
 Διάσημη είναι και η σιδηροδρομική σύνδεση των Καλαβρύτων με το Διακοπτό ο λεγόμενος οδοντωτός.
  Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος εγκαινιάστηκε το 1895 και κατασκευάστηκε για να συνδέσει σιδηροδρομικώς το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα. Αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερα έργα για την εποχή του λόγω του ιδιαίτερα δύσβατου εδάφους, αλλά και του μεγάλου υψομέτρου στο οποίο κατέληγε καθώς ο οδοντωτός είναι ο ορεινότερος σιδηρόδρομος της Ελλάδας. Για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες ο σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε με την τεχνική της οδόντωσης κατά την οποία το τραίνο γαντζώνεται στις ράγες στις διαδρομές που η κλίση του εδάφους υπερβαίνει ο 10%. Ο σιδηρόδρομος διασχίζει το φαράγγι τουΒουραϊκού περνώντας σε μεγάλο μήκος του από σήραγγες και γέφυρες, καλύπτοντας συνολικά απόσταση 22 χιλιομέτρων. Αξίζει κάποιος να κάνει την διαδρομή αυτή , σε πόλλα σημεία σου δίνει την εντύπωση ότι το τρένο ξεπηδά μέσα από το φαράγγι.
   Στο κέντρο των Καλαβρύτων υπάρχουν πάρα πολλά παραδοσιακά καταστήματα με τοπικά προιόντα οπως μέλη, τυρί , κ.α. Όλα τα εστιατόρια τα συστηνω ανεπυφύλακτα καθώς τα φαγητά ειναι  μαγειρεμένα με τοπικά προιόντα .  
 




 Μεγάλη παράληψη θα ήταν αν δεν αναφερόμουνα στο χιονοδρομικό κέντρο .Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά του Χελμού και σε υψόμετρο 1700μ. (Ξερόκαμπος) έως 2.340μ. (Νεραϊδόραχη).Λειτουργεί από το 1988 και διαθέτει 7 αναβατήρες, 12 πίστες, άνετους χώρους στάθμευσης, καφετέριες, εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού σκι, σχολή σκι και σταθμό Α' Βοηθειών.
Απέχει 14 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 203 χλμ από την Αθήνα.
Το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά, κατά την χειμερινή περίοδο (από τον Δεκέμβριο έως και τον Απρίλιο) από τις 09:00 έως τις 16:00
  Αξιόλογους προορισμούς στην περιοχή των Καλαβρύτων αποτελούν επίσης τα δύο ιστορικά μοναστήρια, της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, όπως επίσης τα σπήλαια των λιμνών κοντά στο χωριό Κάτω Λουσοί και το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού που το διασχίζει ο περίφημος οδοντωτός σιδηρόδρομος οπως ανεφέρεται ποιό πάνω.
 
  Συστήνω τα Καλαβρυτα ανεπυφίλακτα σε όλους τους λάτρεις της φύσης (και στους καλοφαγάδες....) αλλα και σε όσους ψάχνουν να αποδράσουν απο τα γύρω αστικά κέντρα και ψάχνουν εναν εναλκτικό και ευκολο προορισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...