Ποιος επινόησε το τάβλι και πότε;

Πολλοί το θεωρούν ως το εθνικό παιχνίδι της Ελλάδας λόγω της δημοτικότητάς του, όμως είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο με το όνομα Backgammon.

Οι θεωρίες οι σχετικές με την προέλευσή του ποικίλλουν. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το έφεραν οι Βρετανοί από τις Ινδίες κατά την εποχή της αποικιοκρατίας. Παρότι αυτή η εξήγηση είναι πιθανή, έχει διαπιστωθεί ότι το τάβλι είναι παλαιότερο παιχνίδι. Εντοπίστηκε αρχικά στην αρχαία Μεσοποταμία, όπου το αναπαριστούσαν για να αναλύσουν μάχες, όπως και το σκάκι. Τα ζάρια άρχισαν να τα χρησιμοποιούν αργότερα.
Παρόμοια παιχνίδια με το τάβλι χρονολογούνται από το 3000 π.Χ., με σχεδόν πανομοιότυπο το ρωμαϊκό Λούντους Ντουόντεκιμ Σκριπτόρουμ ή Παιχνίδι των Δώδεκα Γραμμών. Οι Βυζαντινοί το ονόμαζαν τάβλα ή τάβλη. Το 1743, έτος κατά το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη καταγραφή των κανονισμών από τον Βρετανό Έντμοντ Χόιλ, καθώς και το 1931, που διατυπώθηκαν οι κανονισμοί εκ νέου, προέκυψαν πολλές παραλλαγές του παιχνιδιού. Το κλασικό ελληνικό τάβλι αποτελείται από τρεις παραλλαγές: τις Πόρτες, το Πλακωτό και το Φεύγα. 

FOCUS

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...