Γιατί τα αβγά έχουν ωοειδές σχήμα;

Το σχήμα των αβγών, μια σφαίρα με επιμήκεις πόλους, έναν  αμβλύ κι έναν οξύ, είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας σχηματισμού τους. O κρόκος, που είναι στρογγυλός, σχηματίζεται μέσα στην ωοθήκη˙ στη συνέχεια κυλά στον ωαγωγό, όπου ολοκληρώνεται ο σχηματισμός του αβγού.

Η κίνηση καθορίζεται από τη συντονισμένη δράση των μυών του ωαγωγού. Οι εξωθήσεις διαρκούν σχεδόν μία μέρα και υποβάλλουν το αβγό σε υψηλές πιέσεις, οι οποίες αλλοιώνουν το σχήμα του.



Στο τέλος αυτής της διαδικασίας το κέλυφος είναι σκληρό και αναλλοίωτο και διατηρεί το σχήμα του ακόμα και μετά την έξοδο του αβγού από τον ωαγωγό. Δεν ισχύει το ίδιο για τα αβγά των ερπετών, τα οποία έχουν πιο ελαστικό κέλυφος και ανακτούν το σφαιρικό τους σχήμα μετά την ωοτοκία.

Αλλά και τα αβγά των πουλιών δεν έχουν όλα το ίδιο ωοειδές σχήμα. Στο φυσιολογικό παράγοντα προστίθενται και εξελικτικές πιέσεις. Tο θαλασσοπούλι ούρια, που χτίζει τη φωλιά του στα βράχια, γεννά αβγά που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη διάμετρο των πόλων τους.

Xάρη σ' αυτό το σχήμα όταν το αβγό κυλά δεν κινείται σε ευθεία γραμμή, κινδυνεύοντας να πέσει στη θάλασσα, αλλά διαγράφει έναν τέλειο κύκλο και επιστρέφει στην αφετηρία του. 


FOCUS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...