Ασπαρτάμη: γλυκός πειρασμός ή επιβλαβής ?

Η ασπαρτάμη είναι ευρέως γνωστή ως μια τεχνητή γλυκαντική ουσία. Δημιουργήθηκε κατά λάθος το 1965 από την ομάδα του ερευνητήΤζεϊμς Σλάτερ, της Φαρμακοβιομηχανίας Searle, όταν διεξήγαγαν έρευνες για ένα φάρμακο που αφορούσε το έλκος. Είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη...

Λόγω της χαμηλής θερμιδογόνου δύναμης που περιέχει, χρησιμοποιείται ευρέως ως υποκατάστατο της ζάχαρης κυρίως στην βιομηχανία τροφίμων και ποτών.  

Ασπαρτάμη περιέχουν πολλά είδη αλκοολούχων, καφεϊνούχων ποτών, διαλυτών συσκευασμένων χυμών κ.τ.λ. Τα τελευταία χρόνια η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται ευρύτατα στην φαρμακολογία, (πολλά φάρμακα και συμπληρώματα βιταμινών περιέχουν ασπαρτάμη) για την παρασκευή τσίχλας και καραμέλας χωρίς ζάχαρη και για την παρασκευή διαιτητικών προϊόντων και προϊόντων για διαβητικούς.

Η ασπαρτάμη είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Επισήμως θεωρείται ασφαλής αλλά η ανησυχία ολοένα και μεγαλώνει. Η χρήση της ασπαρτάμης στα τρόφιμα και τα ποτά έχει εγκριθεί από την 
Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Σύμφωνα με τελευταίες στατιστικές μελέτες, η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται σε πάνω από 6.000 προϊόντα και η ετήσια παγκόσμια κατανάλωσή της εκτιμάται σε 16.000 τόνους.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, οι κατασκευαστές τροφίμων και ποτών είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στην ετικέτα των προϊόντων τους εάν περιέχουν ασπαρτάμη. Ο ευρωπαϊκός κώδικας της ασπαρτάμης ως πρόσθετο τροφίμων είναι ο
E951.
Η ασφάλεια που προσφέρει η ασπαρτάμη στην υγεία μας κατά τα τελευταία χρόνια είναι μια αιτία για ευρύτερη συζήτηση. Οι επιστήμονες ανησυχούν περισσότερο για την επικινδυνότητά της στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν συνδέεται με ποτά που περιέχουν μεθανόλη (μεθυλική αλκοόλη, υποκατάστατο της αλκοόλης). 
Μερικοί ερευνητές επίσης εκφράζουν την ανησυχία τους λόγω της αύξησης των επιπέδων της φαινυλαλανίνης στο σώμα (προδιάθεση για τον σχηματισμό όγκων του εγκεφάλου) που οφείλονται στην καθημερινή χρήση της ασπαρτάμης σε ποτά και τρόφιμα.  Αυτός είναι και ο σοβαρότερος λόγος, ώστε να πιστεύουν ότι η ασπαρτάμη μπορεί να είναι καρκινογόνος. Να σημειωθεί επίσης ότι ορισμένες χώρες έχουν απαγορεύσει την χρήση της στην βιομηχανία.
aη υπερβολική χρήση της ασπαρτάμης μπορεί να προκαλέσει πολλές παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό όπως: διάρροιες, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, ζάλη, σπασμούς, ναυτία, μυϊκοί σπασμοί, αύξηση του σωματικού βάρους, εξανθήματα, κατάθλιψη, κόπωση, ευερεθιστότητα, ταχυκαρδία, προβλήματα στην όραση, δυσκολία στην αναπνοή, κρίσεις πανικού, ζάλη, απώλεια μνήμης και πόνο στις αρθρώσεις.

Ωστόσο, οι ειδικοί προσπαθούν να συνδέσουν την σχέση της, με την επιδείνωση σε χρόνιες (μη αναστρέψιμες) ασθένειες.

Μεταξύ αυτών είναι 
οι όγκοι του εγκεφάλου, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η επιληψία, η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Αλτσχάιμερ, η άνοια, γενετικές ανωμαλίες, διαβήτης, κλπ. 



ygeiaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...