Ρετουσάρισμα φωτογραφιών: Καν’ το όπως ο Κόπερφιλντ

Σίγουρα κάπου έχετε δει κάποιο από τα σχετικά βίντεο ή Power Point presentations που αποκαθιστούν την αλήθεια σχετικά με την ύπαρξη της εξωπραγματικής ομορφιάς των μοντέλων που βλέπουμε καθημερινά σε διαφημίσεις, αφίσες, έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Και σίγουρα έχετε κάποια στιγμή αναρωτηθεί αν θα μπορούσατε να...
εφαρμόσετε μια τέτοια αντίστοιχη μέθοδο στις φωτογραφίες σας –είτε για να τις χρησιμοποιήσετε στη συνέχεια στο Facebook, και να αυξήσετε τους… φίλους του αντίθετου φύλου στο προφίλ σας, είτε για να τις κορνιζάρετε και να απολαμβάνετε απλά μια «βελτιωμένη» έκδοση του εαυτού σας. Η απάντηση, όπως ήδη θα μαντέψατε, είναι πως ναι, μπορείτε –και μάλιστα πολύ πιο εύκολα απ’ όσο φαντάζεστε. 
Να τονίσουμε εξαρχής ότι το Photoshop σαφέστατα δε μαθαίνεται σε μερικά απλά βήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ναι μεν πρέπει να διαβάσετε το χιλίων σελίδων manual για να γίνετε εξπέρ, αλλά με την εξάσκηση και τον καιρό θα ανακαλύψετε ότι το πρόγραμμα παρέχει δυνατότητες που μπορούν να κάνουν θαύματα –ναι, από τα θαύματα εκείνα που φιλοξενούνται στα εξώφυλλα των περιοδικών και στις αφίσες των δρόμων. Ιδού, λοιπόν, ένας οδηγός με τα βασικά για να ξεκινήσετε. 

* Βασική προϋπόθεση για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα είναι η φωτογραφία που θα επιλέξουμε να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς επίσης και μεγάλη ανάλυση (dot per inch ή πιο απλά dpi). Αν η φωτογραφία προορίζεται για χρήση στο internet επιλέγουμε από το μενού image – mode κωδικοποίηση χρωμάτων RGB, ενώ σε περίπτωση που θέλουμε να την εκτυπώσουμε CMYK. Θυμηθείτε, επίσης, ότι δουλεύουμε πάντα σε ζουμαρισμένη φωτογραφία για έμφαση στη λεπτομέρεια και τελειότητα στο αποτέλεσμα.

Αν θέλουμε οι διορθωτικές μας κινήσεις να επηρεάσουν ένα συγκεκριμένο κομμάτι της φωτογραφίας, για παράδειγμα μόνο το πρόσωπο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένα εργαλεία, όπως το pen tool ή το polygonal lasso tool (στην κάθετη μπάρα στα αριστερά της οθόνης), με τα οποία θα επιλέξουμε μία συγκεκριμένη περιοχή ως εξής: αφού επιλέξουμε το pen tool, κάνουμε αριστερό κλικ στο σημείο έναρξης της περιοχής που θέλουμε να διορθώσουμε, και στη συνέχεια άλλο ένα κλικ στο δεύτερο σημείο. Με τον τρόπο αυτό σχηματίζεται η πρώτη καμπύλη καθώς κρατάμε το ποντίκι πατημένο. Αφήνουμε το ποντίκι, πατάμε και κρατάμε πατημένο το alt και κάνουμε ένα κλικ στο τελευταίο τετραγωνάκι, από το οποίο θα συνεχίσουμε την καμπύλη. Αφήνουμε το alt και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία έως ότου περικλείσουμε την περιοχή που θέλουμε να επιλέξουμε. Όταν φανεί η περιοχή επιλεγμένη κάνουμε δεξί κλικ μέσα και επιλέγουμε make selection από το μενού. OK στο dialogue box και είμαστε έτοιμοι να τροποποιήσουμε την περιοχή. 

Για να φωτίσουμε ή να σκουρύνουμε την περιοχή, την απόχρωση του δέρματος επί του προκειμένου, πατάμε ctrl- L για να ανοίξουμε το dialogue box των levels απ’ όπου μπορούμε να επηρεάσουμε διαδοχικά τα μεσαία, τα μαύρα και τα άσπρα χρώματα ή ctrl-Μ, για πιο συνοπτική διαδικασία, για να ανοίξουμε το dialogue box των curves που επηρεάζει συνολικά τα χρώματα. 

* Εναλλακτικά, 
για να τροποποιήσουμε τα χρώματα της φωτογραφίας συνολικά επιλέγουμε από το μενού Image – Adjustments – Selective Colors. Επιλέγουμε το φάσμα των χρωμάτων που θέλουμε να επηρεάσουμε –neutrals για αρχάριους, περαιτέρω αλλαγές κινδυνεύουν να μας χαλάσουν τις αποχρώσεις της φωτογραφίας– και στη συνέχεια αλλάζουμε το ποσοστό των υπολοίπων αποχρώσεων. 

Για να σβήσουμε κάποιες ατέλειες από το πρόσωπο ή το σώμα επιλέγουμε από την αριστερή μπάρα εργαλείων το clone stamp tool. Θα παρατηρήσετε ότι μετά την επιλογή εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης μία νέα μπάρα με επιλογές. Από εκεί μπορούμε να επιλέξουμε το μέγεθος του εργαλείου στο μενού brush, μειώνοντας ή αυξάνοντας τα pixel. Στη συνέχεια, κρατάμε το alt πατημένο και κάνουμε κλικ στην περιοχή που θέλουμε να αντιγράψουμε –στην περιοχή που έχει το σωστό χρώμα, χωρίς την ατέλεια που θέλουμε να καλύψουμε. Κάνοντας κλικ στη συνέχεια στην περιοχή που θέλουμε να διορθώσουμε αντιγράφεται το pattern της περιοχής που επιλέξαμε προηγουμένως. 

Άλλη δυνατότητα διόρθωσης ολόκληρης της περιοχής, και ιδιαίτερα χρήσιμη όσον αφορά τη συμμετρία των χαρακτηριστικών του προσώπου ή του σώματος στο σύνολό του, είναι το transform, που ενεργοποιείται αν επιλέξουμε την περιοχή που θέλουμε να τροποποιήσουμε (π.χ. το πρόσωπο) και πατήσουμε ctrl-T. Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζεται ένα τετράγωνο γύρω από την επιλεγμένη περιοχή. Τραβώντας τις άκρες του μπορούμε να μικρύνουμε ή να μεγαλώσουμε την περιοχή –και στη συνέχεια με το stamp tool να γεμίσουμε τα κενά επεκτείνοντας, για παράδειγμα, τα μαλλιά προς τις άκρες του προσώπου για να μη φαίνονται «πειραγμένες». 

* Στη δεξιά μεριά της οθόνης εργασίας υπάρχουν τα layers (επίπεδα) από όπου επιλέγουμε τι θα επηρεάσουμε. Όταν ανοίγουμε ένα συμπιεσμένο αρχείο φωτογραφίας (π.χ. jpeg, gif, bmp) από προεπιλογή θα υπάρχει ένα layer με το όνομα background. 
Για να σβήσουμε π.χ. στίγματα από σκανάρισμα, προσθέτουμε ένα layer από το συγκεκριμένο μενού (επιλογή new layer) στο χρώμα του background –για να το χρωματίσουμε επιλέγουμε το paint bucket από το αριστερό μενού και «γεμίζουμε» με χρώμα όλη την περιοχή στο layer της επιλογής μας. Έτσι, όταν χρησιμοποιούμε το Eraser Tool η περιοχή που «σβήνουμε» θα γεμίζει αυτόματα με το χρώμα του layer που βρίσκεται από κάτω. 

in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...