Ο κρύος καιρός μεγαλώνει μάτια και εγκέφαλο

Βρετανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με κρύο, γκρίζο και συννεφιασμένο καιρό έχουν εξελίξει το μέγεθος των ματιών, αλλά και του μυαλού τους, ώστε να μπορούν να συμπεριφέρονται και να βλέπουν καλύτερα, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Biology Letters...

Οι ερευνητές μέτρησαν την υποδοχή των ματιών, αλλά και του όγκου του εγκεφάλου 55 κρανίων, που χρονολογούνται από το 1.800 από μουσειακές συλλογές.  Τα κρανία της έρευνας ήταν από 12 διαφορετικούς πληθυσμούς από όλο τον κόσμο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέγεθος εγκεφάλου και ματιών θα μπορούσε να συνδεθεί άμεσα με το γεωγραφικό πλάτος της κάθε χώρας από την οποία προήρθε το κρανίο της μελέτης. 

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης 
Ιλούνεντ Πιρς, από το Ινστιτούτο Γνωστικής και Εξελικτικής Ανθρωπολογίας, δήλωσε: "Καθώς ο πληθυσμός απομακρύνεται από τα εύκρατα κλίματα, υπάρχει όλο και λιγότερο διαθέσιμο φως, έτσι οι άνθρωποι έπρεπε να εξελίσσουν το μέγεθος των ματιών τους.  Ο εγκέφαλός τους επίσης έπρεπε να είναι μεγαλύτερος για την αντιμετώπιση των οπτικών πληροφοριών.  Έχοντας μεγαλύτερους εγκεφάλους δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι ήταν περισσότερο έξυπνοι, απλά σημαίνει ότι χρειάζονταν μεγαλύτερους εγκεφάλους για να προσαρμοστούν στο τρόπο ζωής τους". 

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης καθηγητής 
Ρόμπιν Ντούνμπαρ, διευθυντής του Ινστιτούτου Γνωστικής και Εξελικτικής Ανθρωπολογίας, δήλωσε: "Οι άνθρωποι που έζησαν σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη στην Ευρώπη και την Ασία πριν μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια, φαίνεται να είχαν προσαρμοστεί εκπληκτικά το οπτικό τους σύστημα σε συνδυασμό με το κρύο καιρό".  

Τα κρανία που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν από τους διάφορους πληθυσμούς. Συγκεκριμένα στην μελέτη χρησιμοποιήθηκαν κρανία από την 
Αγγλία, την Αυστραλία, των Κανάριους Νήσους, τη Κίνα, τη Γαλλία, την Ινδία, τη Κένυα, τη Μικρονησία, τη Σκανδιναβία, τη Σομαλία, την Ουγκάντα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.  Από τη μέτρηση της κοιλότητας του εγκεφάλου, η μελέτη έδειξε πως οι μεγαλύτεροι εγκέφαλοι ανήκαν σε κάτοικους της Σκανδιναβίας, ενώ ο μικρότερος άνηκε σε κάτοικο της Μικρονησίας.   

Αυτή η μελέτη ρίχνει βάρος και σε άλλες έρευνες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του μεγέθους των ματιών, με τα επίπεδα χαμηλού φωτισμού.  Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πουλιά με σχετικά μεγαλύτερα μάτια, κελαηδούν μόνο ξημερώματα υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
 












ygeiaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...