Ο εγκέφαλος σβήνει τις τραυματικές μνήμες

 O εγκέφαλος του ανθρώπου έχει ένα μηχανισμό που επιτρέπει να σβήνει εκουσίως τραυματικές μνήμες, σύμφωνα με μελέτες που δημοσιοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, ανοίγοντας το δρόμο σε νέες θεραπείες κατά της κατάθλιψης της ανησυχίας και του γενικευμένου άγχους.



«Δείξαμε σε αυτή τη μελέτη ότι οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα μαθαίνοντας να εξαλείφουν επιλεκτικά άσχημες αναμνήσεις», εξηγεί ο Μπρένταν Ντιπιού ένας από τους συντάκτες της έρευνας αυτής που δημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό Science. «Νομίζουμε ότι κατανοήσαμε τους νευρωνικούς μηχανισμούς αυτού του φαινομένου και ελπίζουμε η ανακάλυψη αυτή να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και νέα φάρμακα που θα επιτρέπουν τη θεραπεία ενός συνόλου συναισθηματικών διαταραχών», πρόσθεσε. Ο ερευνητής αυτός στην νευροεπιστήμη του πανεπιστημίου του Κολοράντο επικαλέστηκε σε αυτό το σημείο τις φοβίες, τις ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, τις καταστάσεις άγχους που προκλήθηκαν από μια τραυματική εμπειρία.
Στη διάρκεια μιας περιόδου «εκπαίδευσης», οι εθελοντές που μετείχαν στην έρευνα έπρεπε να απομνημονεύσουν 40 ζεύγη εικόνων που περιείχαν ένα ανθρώπινο πρόσωπο συναισθηματικά «ουδέτερο» που έχει σχέση με μια δυσάρεστη σκηνή, όπως αυτή ενός τραυματισμένου στρατιώτη, μιας ηλεκτρικής καρέκλας, ενός τροχαίου. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μια άσκηση για να καθοριστεί αν στη θέα της «ουδέτερης» εικόνας μπορούν να θυμούνται ή να ξεχνούν εκουσίως την αντίστοιχη τραυματική εικόνα. Κατόπιν υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου, εξέταση που επιτρέπει την οπτικοποίηση σε πραγματικό χρόνο της εγκεφαλικής λειτουργίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαδικασία της «καταστολής» της μνήμης βρίσκεται στο προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, που θεωρείται «η έδρα του ελέγχου των σκέψεων».
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι δύο ζώνες του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου δρουν από κοινού για να ουδετεροποιήσουν τη δραστηριότητα των άλλων ειδικών περιοχών του εγκεφάλου, όπως ο οπτικός φλοιός, ο ιππόκαμπος και η αμυγδαλή που παίζουν σημαντικό ρόλο στην οπτική μνήμη και το συναίσθημα.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δείχνουν ότι η διαδικασία της καταστολής εκτυλίσσεται και παρεμβαίνει υπό τον έλεγχο των προμετωπιαίων περιοχών του εγκεφάλου», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.
«Η πλέον πρόσθια πλευρά του προμετωπιαίου φλοιού που παίζει ενεργό ρόλο στο μηχανισμό της εκούσιας καταστολής της μνήμης, αντιπροσωπεύει ένα σχετικά νέο χαρακτηριστικό στην εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η έρευνα έδειξε ότι οι εθελοντές μπόρεσαν να ελέγξουν τη συναισθηματική τους μνήμη βάζοντας προσωρινά στην άκρη ορισμένες πλευρές του εγκεφάλου τους για να παρεμποδίσουν την υπενθύμιση δυσάρεστων αναμνήσεων», γράφουν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ικανότητα της λήθης είναι θετικό στοιχείο στην ανθρώπινη εξέλιξη.
«Αν οι κυνηγοί της Εποχής του Λίθου που γλύτωσαν από τα νύχια ενός λιονταριού την ώρα που κυνηγούσαν μια αντιλόπη, δεν είχαν μπορέσει να ξεχάσουν αυτό τον τρόμο, θα είχαν σταματήσει να κυνηγούν και θα είχαν πεθάνει από την πείνα, αναφέρουν οι ερευνητές.
Οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν ότι δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν πόσες συνεδρίες εκπαίδευσης χρειάζονται ώστε ένας στρατιώτης που τραυματίστηκε σοβαρά στον πόλεμο ή ένα θύμα τροχαίου μπορούν να μάθουν να ξεχνούν εκουσίως αυτές τις εμπειρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...