Πολικές αρκούδες-κανίβαλοι λόγω κλιματικής αλλαγής


Είναι εξαιρετικά θλιβερό πού ωθούνται τα άγρια ζώα εξαιτίας της ανθρώπινης συμπεριφοράς...
που έχει επιφέρει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ο κανιβαλισμός μεταξύ των πολικών αρκούδων δεν αποτελεί νέο φαινόμενο.
Στο παρελθόν, ο φωτογραφικός φακός είχε καταγράψει πολλές φορές τέτοια περιστατικά, με δράστες αρσενικές πολικές αρκούδες..

που επιτίθενται σε άτομα του είδους τους στην αναζήτηση τροφής.

Ωστόσο, νέα ευρήματα στα ανοιχτά της Νορβηγίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κανιβαλισμός μεταξύ των πολικών αρκούδων εντατικοποιείται εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας, που επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων.
Η υπόθεση αυτή βασίζεται σε εικόνες και παρατηρήσεις τριών διαφορετικών περιστατικών κανιβαλισμού το καλοκαίρι και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, την περίοδο δηλαδή που οι πολικές αρκούδες βρίσκονταν ακόμα πάνω στους θαλάσσιους πάγους, τους οποίους χρησιμοποιούν σαν εξέδρα για το κυνήγι φώκιας.
Αντίθετα, τα παλαιότερα περιστατικά κανιβαλισμού σημειώνονταν στις ακτογραμμές, διαφορετική περίοδο του χρόνου.
Τα τρία περιστατικά που περιγράφουμε διαφέρουν κατά πολύ από τις προηγούμενες αναφορές για κανιβαλισμό, γιατί σημειώθηκαν στα μέσα του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ όλες οι πολικές αρκούδες χρησιμοποιούσαν τους πάγους ως πλατφόρμες για να κυνηγήσουν φώκιες , γράφουν στην έκθεσή τους ο Ian Stirling από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Καναδά και η Jenny E. Ross, η φωτογράφος που κατέγραψε το ένα από τα τρία περιστατικά κανιβαλισμού που προαναφέρθηκαν, τον Ιούλιο του 2010.
Όπως εξηγούν στη μελέτη τους, επειδή οι παρατηρήσεις πολικών αρκούδων τους καλοκαιρινούς μήνες είναι περιορισμένες, ο κανιβαλισμός αυτή την περίοδο ενδέχεται να συμβαίνει συχνότερα απ ότι νομίζαμε.
Ωστόσο, όσο το κλίμα θερμαίνεται, οι πάγοι λιώνουν νωρίτερα μέσα στον χρόνο, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρχει αύξηση του κανιβαλισμού, καθώς δεν είναι δυνατό το κυνήγι φώκιας , επισημαίνουν στην έκθεσή τους, συνδέοντας τον κανιβαλισμό των πολικών αρκούδων με την κλιματική αλλαγή.









24wroblogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...