Γιατί οι γυναίκες είναι πιο διορατικές


Όταν λέμε πως κάποιος έχει ''αντίληψη'' ή ''διαίσθηση'', αναφερόμαστε ασυναίσθητα στην ικανότητά του να διαβάζει τη γλώσσα του σώματος των άλλων και να τη συγκρίνει με τα λεκτικά σήματα που στέλνουν. Με άλλα λόγια, όταν λέμε ότι έχουμε το ''προαίσθημα'' ή την αίσθηση πως κάποιος μας είπε ψέματα, συνήθως εννοούμε ότι η γλώσσα του σώματός του και τα λόγια του δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Αυτό επίσης...
εννοούν οι ομιλητές όταν αναφέρονται στη συνείδηδη του ακροατηρίου ή τη συνάφεια μέσα σε μια ομάδα. Αν πολλοί στο ακροατήριο κάθονται με τις πλάτες κολλημένες στα καθίσματα, τα πιγούνια χαμηλωμένα, και τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος, τότε ένας ''διαισθητικός'' ομιλητής θα καταλάβει ότι η ομιλία του δεν πάει καλά και ότι πρέπει να ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση για να κερδίσει το κοινό του. Αντίθετα, ένας μη ''διαισθητικός'' ομιλητής θα συνεχίσει στο ίδιο ύφος. ΄΄Διαισθητικός'' είναι αυτός που μπορεί να εντοπίσει τις αντιφάσεις ανάμεσα στα λόγια κάποιου και στη γλώσσα του σώματός του. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες είναι πιο διαισθητικές από τους άνδρες, και αυτό συχνά ονομάζεται ''γυναικεία διαίσθηση''. Οι γυναίκες έχουν μια έμφυτη ικανότητα να συλλαμβάνουν και να αποκρυπτογραφούν τα μη-λεκτικά σήματα, καθώς και να διακρίνουν τις μικρολεπτομέρειες. Γι'αυτό και λίγοι είναι οι σύζυγοι που μπορούν να πουν ψέματα στις γυναίκες τους χωρίς να το καταλάβουν, ενώ, αντίθετα, οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να πουν χίλια ψέματα σε έναν άνδρα χωρίς εκείνος να το αντιληφθεί.
  Οι έρευνες ψυχολόγων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ απέδειξαν πως οι γυναίκες καταλαβαίνουν πολύ καλύτερα από τους άνδρες τη γλώσσα του σώματος. Πρόβαλαν ταινίες μικρού μήκους, με χαμηλωμένο τον ήχο, στις οποίες ένας άνδρας και μια γυναίκα επικοινωνούσαν, και στη συνέχεια ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εξηγήσουν τί συνέβαινε, διαβάζοντας τις εκφράσεις στα πρόσωπα του ζευγαριού. Η έρευνα απέδειξε πως οι γυναίκες ερμήνευαν την κατάσταση με ακρίβεια στο 87% των περιπτώσεων, ενώ οι άνδρες είχαν επιτυχία μόνο στο 42%. Οι άνδρες με ''ευαίσθητα'' επαγγέλματα, όπως οι καλλιτεχνικοί τύποι, οι ηθοποιοί και οι νοσοκόμοι τα κατάφερναν σχεδόν εξίσου καλά με τις γυναίκες. Καλά τα πήγαν επίσης και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες. Η γυναικεία διαίσθηση είναι ιδιαίτερα εμφανής σε γυναίκες που έχουν μεγαλώσει παιδιά. Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, μια μητέρα βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε μη-λεκτικά κανάλια για να επικοινωνήσει με το παιδί της, και γι'αυτό οι γυναίκες συχνά είναι πιο διορατικοί διαπραγματευτές από τους άνδρες, αφού έχουν από νωρίς εξασκηθεί στην ανάγνωση σημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...