Μινι αφιέρωμα στον Ζακ Υβ Κουστώ


Mερικά λόγια για την ζωή του Γάλλου λάτρη του θαλάσσιου κόσμου που άλλαξε την οπτική της ανθρωπότητας, όχι μόνο με τις γνώσεις που μας έδωσε απλόχερα για τον βυθό, αλλά και για τον τρόπο ζωής που επέλεξε.

 Ο Ζακ Υβ Κουστώ (1910 – 1997) ήταν Γάλλος εξερευνητής και κινηματογραφιστής του βυθού των ωκεανών.

Φοίτησε στη ναυτική σχολή της Δρέσδης και από το πρώτο ταξίδι κατέγραψε με την κινηματογραφική κάμερα αλιείς μαργαριταριών και εξωτικές σκηνές.Υπηρέτησε ως πλοίαρχος στο Γαλλικό πολεμικό Ναυτικό.

Το 1936 κατασκεύασε μόνος του την πρώτη μάσκα καταδύσεων. Επίσης έφτιαξε μια στολή για να διατηρεί το σώμα του ζεστό όπως και μια αδιάβροχη θήκη για την κάμερα του. Το 1943 μαζί με τον μηχανικό Εμίλ Γκανιάν κατασκεύασαν μά αναπνευστική συσκευή για αυτόνομη κατάδυση. Ο Κουστώ  υπήρξε επίσης εφευρέτης πολλών συσκευών για την εξερεύνηση του βυθού όπως υποβρύχια σκούτερ, ερευνητικά υποβρύχια κ.λ.π.

Το 1950 μετασκεύασε ένα παλιό ναρκαλιευτικό σκάφος σε ερευνητικό πλοίο που γνωρίζει όλη η ανθρωπότητα το ‘ΚΑΛΥΨΩ’, με το οποίο ταξίδεψε σε όλες τις θάλασσες του πλανήτη στην Ανταρκτική και στον Αμαζόνιο ερευνώντας και καταγράφοντας την υποβρύχια ζωή.

Το 1975 εξερεύνησε διάφορες περιοχές στο Αιγαίο και ανάμεσα στην Σαντορίνη και την Κρήτη όπου και απέκλεισε την ύπαρξη της Χαμένης Ατλαντίδας στην περιοχή. Επίσης εξερεύνησε αρχαίο ναυάγιο, ενώ ανακάλυψε και το κουφάρι του ‘Βρετανικού’ στα ανοιχτά της Κέας.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...