Οι δύο τύποι καπνιστών


Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι καπνιστών - οι εθισμένοι καπνιστές και οι κοινωνικοί καπνιστές.
  Οι σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι οι μικρότερες, γρηγορότερες ρουφηξιές του καπνού ενεργοποιούν τον εγκέφαλο, προσφέροντας ένα υψηλότερο επίπεδο αντίληψης, ενώ οι πιο αργές ρουφηξιές ενεργούν ως ηρεμιστικό. Οι εθισμένοι καπνιστές εξαρτώνται από τα ηρεμιστικά αποτελέσματα της νικοτίνης για να αντιμετωπίσουν το άγχος και παίρνουν μεγαλύτερες ρουφηξιές, ενώ συνηθίζουν να καπνίζουν μόνοι. Οι κοινωνικοί καπνιστές συνήθως καπνίζουν μόνο με παρέα ή όταν '' πιουν μερικά ποτά ''. Αυτό σημαίνει ότι το κάπνισμα είναι μια κοινωνική επίδειξη που έχει σκοπό να δημιουργήσει ορισμένες εντυπώσεις στους άλλους.
Στο κοινωνικό κάπνισμα, από τη στιγμή που το τσιγάρο θα ανάψει μέχρι να σβήσει καπνίζεται μόνο ως προς το 20% του χρόνου με κοφτές, γρήγορες ρουφηξιές, ενώ το άλλο 80% αφιερώνεται σε μια σειρά ειδικών χειρονομιών και τελετουργιών της γλώσσας του σώματος. Ο περισσότερος χρόνος του κοινωνικού καπνίσματος αποτελεί μέρος μιας κοινωνικής τελετουργίας.
  Μια μελέτη που έκανε ο Άντι Πάροτ, του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου, αναφέρει ότι, σε ποσοστό 80%, οι καπνιστές λένε πως νιώθουν λιγότερο άγχος όταν καπνίζουν. Ωστόσο, τα επίπεδα άγχους των ενηλίκων καπνιστών είναι ελάχιστα ψηλότερα από εκείνα των μη καπνιστών, ενώ αυξάνουν καθώς το κάπνισμα γίνεται συνήθεια. Ο Πάροτ ανακάλυψε επίσης ότι το κόψιμο του καπνίσματος στην πραγματικότητα μειώνει το άγχος. Η επιστήμη έχει πλέον αποδείξει ότι το κάπνισμα δεν βοηθά στον στον έλεγχο της διάθεσης, επειδή η εξάρτηση από την νικοτίνη αυξάνει τα επίπεδα του άγχους. Η υποτιθέμενη χαλάρωση που προκαλεί το κάπνισμα απλώς αντανακλά την αντιστροφή της έντασης και του εκνευρισμού που δημιουργείται όταν η νικοτίνη αρχίζει να μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι ένας καπνιστής για να νιώθει φυσιολογικά πρέπει να είναι συνεχώς με ένα τσιγάρο στο στόμα ! Επιπλέον, όταν οι καπνιστές κόβουν το κάπνισμα σταδιακά γίνονται όλο και λιγότερο αγχώδεις. Το κάπνισμα καθρεφτίζει την αντίστροφη επίδραση της έντασης και του άγχους που προκαλεί η έλλειψη νικοτίνης στο αίμα.
  Οι μελέτες δείχνουν ότι η κακή διάθεση  μπορεί να εμφανιστεί τις πρώτες λίγες εβδομάδες μετά το κόψιμο του τσιγάρου, αλλά υπάρχει εντυπωσιακή βελτίωση όταν ο οργανισμός απαλλαγεί εντελώς από τη νικοτίνη και από τη λαχτάρα για τη ναρκωτική αυτή ουσία και το άγχος που προκαλείται από την έλλειψή της. Αν καπνίζετε, είναι σαν να χτυπάτε το κεφάλι με ένα σφυρί επειδή, όταν σταματάτε να το χτυπάτε, νιώθετε καλύτερα.
  Αν και το κάπνισμα έχει πλέον απαγορερευτεί σε πολλά μέρη, είναι πλεονεκτικό να γνωρίσουμε τη σχέση ανάμεσα στα σήματα της γλώσσας του σώματος ενός καπνιστή και στη διάθεσή του. Οι χειρονομίες του καπνίσματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση της συναισθηματικής κατάστασης, αφού συνήθως γίνονται με προβλέψιμο τρόπο ο οποίος μπορεί να δώσει σημαντικά στοιχεία για τις σκέψεις και τις επιθυμίες του καπνιστή. Η τελετουργία του τσιγάρου περιλαμβάνει χτυπήματα, στριψίματα, τινάγματα, νεύματα και άλλες μικρο-χειρονομίες που δείχνουν ότι το άτομο νιώθει μεγαλύτερο άγχος από ό,τι συνήθως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...