Mίνι αφιέρωμα στον Salvador Dali



Κάθε λάτρης της τέχνης θα πρέπει να διαβάσει τη βιογραφία του Salvador Dali ώστε να αποκομίσει μια καλύτερη εκτίμηση των έργων του. Η ζωή του δεν ήταν τόσο άγρια όσο οι πίνακές του, αλλά ήταν σίγουρα αξέχαστη.

Τα πρώτα χρόνια
Ο Salvador Felipe Jacinto Dali Domenech γεννήθηκε στο Salvador Dali i Cusi Felipa Domenech Ferres στις 11 Μαΐου το 1904. Αυτός και η αδερφή του πέρασαν μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία στο Figueras, ένα γεωργικό χωριό που βρίσκεται στα Πυρηναία. Από τη νεαρή ηλικία ήταν φυσικό ταλέντο στις τέχνες, στο σχέδιο και τη ζωγραφική. Ο μικρός Dali παρακολούθησε την τοπική σχολή Καλών Τεχνών, και οι γονείς του ενθάρρυναν τις δεξιότητές του. Στα 16 του χρόνια, η μητέρα του αρρώστησε και πέθανε από καρκίνο, γεγονός που είχε ισχυρή επίδραση και στιγμάτισε το νεαρό καλλιτέχνη.

Ο αναδυόμενος καλλιτέχνης
Όταν ο Νταλί έγινε 18, παρακολούθησε τη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Σαν Φερνάντο, όπου οι δεξιότητές του ήταν ήδη ανώτερες από αυτές του διδακτικού προσωπικού. Στην ακαδημία, ο Νταλί επηρεάστηκε πολύ από τα κινήματα Dada και τον Κυβισμό, ενώ τα χαρακτηριστικά αυτών των κινημάτων τέχνης είναι εμφανέστατα στα πρώτα του έργα. Άφησε την Ακαδημία χωρίς να αποφοιτήσει, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε κανείς εκεί που ήταν αρκετά καλός για να ασκήσει κριτική στο έργο του. Μετακόμισε στο Παρίσι, όπου είχε εξαιρετική φήμη, και ο εκκεντρικός καλλιτέχνης βρέθηκε να ευδοκιμεί στους πιο περίβλεπτους καλλιτεχνικούς κύκλους της Ευρώπης.

Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης
Επηρεασμένος από τα κινήματα του Σουρεαλισμού και Κυβισμού, που ήταν από τα πιο προοδευτικά της εποχής, ο Νταλί δημιούργησε στο ατελιέ του στο Παρίσι μερικά από τα πιο διάσημα έργα του. Με καλλιτέχνες όπως ο Πάμπλο Πικάσο να επικροτούν το έργο του, δημιουργήματα όπως ''Η Εμμονή της Μνήμης'' έγιναν εικόνες του Σουρεαλιστικού κινήματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γνώρισε επίσης τη μελλοντική σύζυγό του, Helena Diakanoff Devulina γνωστή στους κύκλους της εποχής ως Gala. Παντρεύτηκαν το 1934. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, ο Νταλί και η Γκαλά έζησαν στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και την Ισπανία όπου γνώρισε μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο ως ζωγράφος, αλλά και ως σκηνοθέτης, γλύπτης, αρχιτέκτονας, φωτογράφος και συγγραφέας.

Τα τελευταία χρόνια
Όταν η αγαπημένη του γυναίκα πέθανε το 1982, η υγεία του Νταλί επιδεινώθηκε και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του με μια σειρά προβλημάτων υγείας σχεδόν σε απομόνωση. Ο Σαλβαδόρ Νταλί γνωστός για την πρωτοποριακή τέχνη του, την επιδεικτική προσωπικότητα του και το ασυνήθιστο μουστάκι του, πέθανε ήσυχα στις 23 Ιανουαρίου το 1989, από καρδιακή ανεπάρκεια. 

Μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του

''Soft Construction with Boiled Beans''

''The Crucifixtion''

''Persistence of Memory''

''Tentation''

''Enigma of Hitler''

''Birth of the New Man''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...