10 παράξενα βασανιστήρια



Στην εποχή του μεσαίωνα, αναζητούσαν τρόπους για να μειωθεί η εγκληματικότητα. Αντί να αφήσουν τους εγκληματίες να κάθονται σε ένα κελί στην φυλακή, όπως γίνεται σήμερα, χρησιμοποιούσαν ένα πλήθος από μηχανές βασανιστηρίων. Αυτές οι κατασκευές ήταν κάθε είδους και μεγέθους και είχαν σκοπό να εκφοβίσουν τους άλλους εγκληματίες για να μην κάνουν τα ίδια αδικήματα που διαπράχθηκαν από το άτομο που βασανίστηκε. Ας ρίξουμε μια ματιά στις παράξενες αυτές μεθόδους βασανιστηρίων...



10. Ο Χάλκινος Ταύρος
Αυτή η συσκευή σχεδιάστηκε στην Ελλάδα από τον Πέριλλο τον Αθηναίο. Ήταν αυτός που ανακάλυψε τον ορείχαλκο και κατασκεύασε έναν ταύρο με μια μικρή πόρτα στο πλάι. Το καταδικασμένο άτομο έμπαινε από εκεί στη χάλκινη κοιλιά του ταύρου και κλειδωνόταν. Κάτω από τη συσκευή αυτή, άναβαν μια φωτιά, και επειδή το υλικό ήταν ο ορείχαλκος πυρακτωνόταν από τη ζέστη και έψηνε το άτομο μέχρι θανάτου. Μέσα εκεί, είχαν τοποθετήσει σωλήνες διαμορφωμένους με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε το άτομο όταν ξεκινούσε να ουρλιάζει από τους φριχτούς πόνους, ακουγόταν σαν να μαινόταν ο ταύρος.


9. Ο Τροχός του Σπασίματος
Αυτός ο τροχός βασανιστηρίων χρησιμοποιούνταν για να σκοτώσει τους εγκληματίες. Και το έκανε πολύ αργά. Η κατασκευή αυτή ήταν ένας μεγάλος τροχός, σαν ρόδα από βαγόνι.  Ο εγκληματίας δενόταν στον τροχό, όπου ο τιμωρός προχωρούσε στην ποινή  χρησιμοποιώντας ένα σφυρί για να σπάσει τα οστά του καταδικασμένου.  Μόλις ολοκλήρωνε την ενέργειά του, ο εγκληματίας αφηνόταν εκεί για να πεθάνει από τα τραύματά του, ενώ πλήθος από πουλιά ξέσκιζε τη σάρκα του μέχρι τον πλήρη θάνατο.

8. Ο Οδοντωτός Τροχός
Το βασανιστήριο αυτό, ήταν ένα στενόμακρο ορθογώνιο με ένα ξύλινο πλαίσιο. Ένα ρολό από την μια, ή και από τις δυο πλευρές το κρατούσε υπερυψωμένο από το έδαφος. Το ένα άκρο είχε μια σταθερή μπάρα, όπου τα πόδια του εγκληματία ήταν δεμένα πάνω της, ενώ το άλλο άκρο είχε μια κινητή μπάρα που έδεναν τα χέρια του. Όσο η ανάκριση προχωρούσε, ο βασανιστής περιέστρεφε ένα μοχλό, που ήταν συνδεδεμένος με μια τροχαλία στις μπάρες και σκοπό είχε να εξαρθρώσει τα άκρα του ατόμου και στην συνέχεια να τα αποκολλήσει. Τελικά οι μυικές ίνες αχρηστεύονταν, οι σύνδεσμοι και οι χόνδροι έσπαζαν και προκαλούσαν την αποκόλληση των άκρων από το σώμα του εγκληματία καταδικάζοντας τον σε θάνατο.

7. Η Κούνια του Ιούδα
Αυτό το βασανιστήριο ήταν ένα πυραμυδωτό κάθισμα. Το θύμα τοποθετούνταν στην κορυφή του με την μύτη της πυραμίδας να εισάγεται σιγά σιγά στον πρωκτό του. Ο καταδικασμένος ήταν συνήθως γυμνός να προστεθεί και η ταπείνωση στο βασανιστήριό του. Αυτή η συσκευή κατασκευάστηκε για να τεντώσει την ωπή του σώματος και να το σουβλίσει σιγά σιγά. Το τέντωμα της ωπής προκαλούσε πόνο, συσπάσεις και δάκρυα στο άτομο μέχρι που η τελική απόσχιση το έφερνε στον θάνατο.

6. Το Σιδερένιο Φέρετρο
Το βασανιστήριο αυτό, κατασκευάστηκε στα νεότερα χρόνια του Μεσαίωνα. Ο καταδικασμένος τοποθετούνταν μέσα στο μεταλλικό φέρετρο και αφήνονταν εκεί χωρίς τροφή για την κατάλληλη χρονική διάρκεια. Ανάλογα με το έγκλημα το άτομο θα μπορούσε να μείνει εκεί μέχρι να πεθάνει, ενώ τα ζώα έτρωγαν τη σάρκα του και ενδεχομένως το εκθείαζαν σε δημόσια εμφάνιση όπου και θα προκαλούσε τον θάνατό του. Το πλήθος που περιέβαλε τον εγκληματία μέσα στο σιδερένιο φέρετρο, του έριχνε πέτρες ή τον ''τσιμπούσαν'' με διάφορα μυτερά αντικείμενα, ώσπου τελικά ξεψυχούσε.

5.Η Σιδηρά Παρθένα
Αυτό το σιδερένιο κουτί με την αρθρωτή πόρτα, σχεδιάστηκε σαν ένα είδος ψηλού ντουλαπιού σε όρθια θέση που περιέκλειε έναν άνθρωπο. Είχε ένα μικρό άνοιγμα, το οποίο έκλεινε καλά, ώστε ο ανακριτής να είναι σε θέση να το ανοιγοκλείνει κατά βούληση. Τότε, κάρφωνε στο σώμα του ατόμου διάφορα μυτερά αντικείμενα. Χρησιμοποιούσε μαχαίρια, λόγχες, ή ακόμα και τα νύχια ενώ το άτομο που ήταν κλεισμένο μέσα ήταν αναγκασμένο να παραμείνει ακίνητο σε όρθια θέση μέχρι τον θάνατο.

4. Ο Διαχωριστής
Ο σκοπός αυτής της συσκευής ήταν να αχρηστεύσει τα γόνατα του θύματος. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως κατά την εποχή της Ιερά Εξέτασης. Αυτό το όργανο βασανιστηρίου ήταν πολύπλευρο, ήταν ενσωματωμένο σε λόγχες με μυτερές αιχμές από τρεις έως είκοσι και αναλόγως με το έγκλημα που είχε διαπραχθεί εξαρτώνταν και ο αριθμός από τις λόγχες. Είχε ένα είδος χειριστή που ο βασανιστής χρησιμοποιούσε για να κλείσει τη συσκευή. Οι αιχμές ακρωτηρίαζαν το δέρμα και άρχιζαν να συνθλίβουν τα γόνατα. Χρησιμοποιούνταν επίσης στους αγκώνες, τα χέρια, το πάνω και το κάτω μέρος των ποδιών. Σε κάποιες περιπτώσεις πυράκτωναν τη συσκευή για να προκαλέσει μέγιστο πόνο στο θύμα. Ο θάνατος δεν ήταν αποτέλεσμα αυτού του βασανιστηρίου, εάν όμως δεν συνεργαζόταν το πρόσωπο, χρησιμοποιούσαν και άλλα μέσα.


3. Το Πιρούνι του Αιρετικού
Το βασανιστήριο αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά την εποχή της Ιεράς Εξέτασης στην Ισπανία. Είχε δυο κοφτερά πιρούνια στις δυο άκρες μιας μεταλλικής ράβδου. Το ένα από τα πιρούνια τοποθετούνταν κάτω από το πιγούνι του θύματος με διάτρηση του δέρματος, ενώ το άλλο ακουμπούσε τρυπώντας τη σάρκα στο πάνω μέρος του στήθους. Η παρακέντηση αυτή δεν έβλαπτε τα ζωτικά όργανα, έτσι δεν προξενούσε τον θάνατο το βασανιστήριο αυτό, αλλά καθιστούσε τις κινήσεις του αυχένα και την ομιλία αδύνατη. Καθώς φορούσε αυτή τη συσκευή το άτομο,τα χέρια του ήταν δεμένα πίσω από την πλάτη του έτσι δεν μπορούσε να ξεφύγει. Η πληγή έβλαπτε τόσο τον λαιμό του θύματος και μερικές φορές προκαλούσε μολύνσεις και εξάπλωση ασθενειών.

2.Το Πριόνι
Αυτή η μέθοδος δημιουργήθηκε για να βασανίσει και να σκοτώσει τους καταδίκους, που ήταν συνήθως κατηγορούμενοι για μαγεία, μοιχεία, φόνο, βλασφημία ή κλοπή. Κρεμούσαν ανάποδα τον κατηγορούμενο. Αυτό προκαλούσε την επιβράδυνση της απώλειας του αίματος μέσω της πίεσης στον εγκέφαλο και την ταπείνωση. Η μέθοδος αυτή κρατούσε συνήθως για πολλές ώρες. Μερικά άτομα κόβονταν κατευθείαν στα μισά, ενώ άλλα κόβονταν μέχρι την κοιλιακή χώρα για να παρατείνουν τον βασανιστικό θάνατό τους.

1. Ο Κοχλίας του Αντίχειρα
συνθλίψουν και τα δάχτυλα των ποδιών του παραβάτη ενώ υπήρχαν και διαφορετικές εκδόσεις τις συσκευής ικανές για να συνθλίψουν τα πόδια, τα γόνατα, τους αγκώνες ακόμα και το κεφάλι του θύματος.


3 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...