Το Κρυστάλλινο Νησί : Μόσχα





Ένα από τα πιο φιλόδοξα παγκοσμίως κτηριακά έργα, ένα «κρυστάλλινο νησί» (Crystal Island), έχει ήδη κατοχυρώσει την άδεια για προκαταρκτική μελέτη προγραμματισμού, στη Μόσχα. Μία δομή κολοσσιαίων διαστάσεων που θα στεγάζει συνολική επιφάνεια 2.5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων φανερώνει την πρωτοφανή κλίμακα του έργου. Το σχέδιο ύψους 450 μέτρων, μία από τις πιο ψηλές κατασκευές που υπάρχουν, θα εσωκλείει το μεγαλύτερο κτηριακό όγκο στον κόσμο και θα δημιουργεί ένα νέο εντυπωσιακό έμβλημα στον ορίζοντα στης Μόσχας.


Ο σχεδιασμός του «κρυστάλλινου νησιού» στηρίζεται στη σύλληψη μιας ανεξάρτητης πόλης μέσα σε μια ήδη υπάρχουσα. Περιλαμβάνει ένα πλούσιο συνδυασμό κτηρίων όπως μουσεία, θέατρα, κινηματογράφους, για να εξασφαλίσει τον τίτλο ενός σημαντικού προορισμού όλης της πόλης. Τοποθετείται στη χερσόνησο Nagatino, στις όχθες του ποταμού της Μόσχας, μόνο 7,5 χιλιόμετρα από το Κρεμλίνο και προσφέρει πανοραμική θέα όλης της πόλης από μία πλατφόρμα στην κορυφή του. Το νησί θα στεγάζει, επίσης, πολιτιστικές λειτουργίες, παραστάσεις, εκθέσεις, περίπου 3.000 δωμάτια ξενοδοχείων και 900 διαμερίσματα, γραφεία και μαγαζιά, σχεδιασμένα ώστε να διατηρείται ζωντανό και δυναμικό το δημόσιο τμήμα του νησιού, κατά τη διάρκεια της μέρας.



Οι εσωτερικά κτισμένοι όγκοι (1 εκατ. τμ.) αρθρώνονται με μία εναλλασσόμενη διάταξη μέσα από τον τεράστιο μεταλλικό σκελετό τριγωνικής μορφής που φέρει υπό κλίση, το εξωτερικό, κρυστάλλινο περίβλημα. Η διάταξη αυτή επιτρέπει τη δημιουργία κήπων που αποτελούν ένα επίπεδο αναπνοής και αποθήκευσης ενέργειας για το κτήριο, προστατεύοντας τον εσωτερικό χώρο από το ακραίο χειμερινό και καλοκαιρινό κλίμα της Μόσχας. Κατακόρυφοι φεγγίτες στις εσωτερικές όψεις αποτελούν ανοίγματα που εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητα για κάθε διαμέρισμα. Ο κατασκευαστικός σκελετός φέρει πανέλα δυναμικών μορφών που επιτρέπουν στο φως της μέρας να εισχωρεί στο εσωτερικό του νησιού και με ορισμένα συστήματα ελέγχου, να τροποποιεί το εσωτερικό περιβάλλον. Τα τμήματα αυτά κλείνουν το χειμώνα για να εξασφαλίζουν θερμότητα και ανοίγουν το καλοκαίρι ώστε να επιτυγχάνεται φυσικός αερισμός. Στην καρδιά του νησιού γίνεται η διαχείριση της ενέργειας, με πρόσθετες στρατηγικές, επιτόπιας ανανεώσιμης ενεργειακής παραγωγής.



Ο αρχιτέκτονας, Norman Foster, αναφέρει: «Το κρυστάλλινο νησί είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα κτηριακά έργα του κόσμου και αποτελεί ορόσημο στην ιστορία 40 χρόνων πρακτικών εφαρμογών. Είναι το μεγαλύτερο κτήριο στον κόσμο που θα δημιουργήσει έναν ετήσιο προορισμό για τη Μόσχα και μία αστική και δυναμική, βιώσιμη συνοικία. Είναι ένα παράδειγμα σύνθεσης πολλαπλών χρήσεων, βιώσιμου αστικού σχεδιασμού, με καινοτομία στην ενεργειακή στρατηγική και «έξυπνο» περίβλημα που προστατεύει από το ακραίο καιρικό κλίμα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...