Υπολογιστές συνδέονται με την οπτική φαντασία ενός ανθρώπου

Νέα έρευνα, η οποία θα δημοσιευθεί στο περιοδικό Nature, δείχνει την ικανότητα να εισέλθει ένας υπολογιστής στην οπτική φαντασία ενός ανθρώπου (σσ. οπτική φαντασία: εικόνες που δημιουργούμε με το μυαλό μας). Είμαστε βέβαια πολύ μακριά από τις τεχνολογίες που θα διαβάζουν τα όνειρα μας, όπως στη δημοφιλή ταινία Inception του φετινού καλοκαιριού.

Επιστήμονες από τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πραγματοποιήσει πειράματα στα οποία είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μεμονωμένους νευρώνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο που σχετίζονται με συγκεκριμένες οπτικές μνήμες. Στη συνέχεια οι άνθρωποι στους οποίους γίνονταν τα πειράματα μπορούσαν να αλλάξουν μία εικόνα σε μία τηλεόραση με την σκέψη τους.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι επιστήμονες έχουν βρει ένα νευρωνικό μηχανισμό ο οποίος ελέγχει την φαντασία και τα όνειρα και η νοητική δημιουργία εικόνων υπερισχύει της οπτικής πληροφορίας η οποία λαμβάνεται από τα μάτια. Και, αν κάποια μέρα η τεχνολογία επιτρέψει την ανάγνωση της ηλεκτρικής δραστηριότητας των χιλιάδων ή εκατομμυρίων μεμονωμένων νευρώνων (σε αντίθεση με μερικές δωδεκάδες σήμερα), οι επιστήμονες πιθανόν να έχουν πρόσβαση στη φαντασία ή τα όνειρά μας. Εντυπωσιακό όσο και τρομακτικό.
http://www.agoraartas.com/
Πηγή: hassapis-peter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...