Ηλεκτροσόκ για τη... μαθηματική δυσλεξία


Μία μικρή δόση ηλεκτρισμού στο σωστό κέντρο του εγκεφάλου μπορεί να μετατρέψει το άτομο σε μαθηματική διάνοια. Αλλά αν το ρεύμα χτυπήσει το λάθος κέντρο, τότε μπορεί κάποιος να μετατραπεί... σε... εξάχρονο!

Σ’ ένα ιδιόρρυθμο πείραμα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του University College London, όπως δημοσιεύει η Daily Mail, οι φοιτητές που έλαβαν μέρος, δέχτηκαν να υποστούν ηλεκτροσόκ στον εγκέφαλο τη στιγμή που έκαναν μαθηματικούς υπολογισμούς.
Στόχος ήταν να φανεί κατά πόσο ένα ελαφρύ ηλεκτροσόκ μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του ατόμου στα μαθηματικά, προκειμένου να βρουν οι ερευνητές το μυστικό για τη δυσαριθμία – τη μαθηματική δυσλεξία δηλαδή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όταν το ρεύμα περνά στο σωστό κέντρο του εγκεφάλου, πραγματικά βελτιώνεται η απόδοση του ατόμου στους αριθμούς και τα νούμερα, αποτελέσματα που διαρκούν για έξι μήνες.
Όταν όμως το ρεύμα περνά στο αντίθετο κέντρο, έχουμε και τα αντιστρόφως ανάλογα αποτελέσματα, ή όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν οι ερευνητές, «τα άτομα επέδειξαν μαθηματικές ικανότητες ενός μικρού παιδιού».
Επιπλέον, δήλωσαν πως αυτά τα πειράματα βοηθούν να μελετήσουν προβλήματα όπως η δυσλεξία-δυσαριθμία μέχρι και τα εγκεφαλικά επεισόδια με οπτικές βλάβες. Επισημαίνουν ωστόσο ότι δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος και αν αυτοί που δέχονται στο αντίθετο κέντρο το ρεύμα, συνεχίζουν να παρουσιάζουν κακές επιδόσεις εξάχρονου μήνες μετά.
Ένας στους 15 Βρετανούς πάσχει από τη μαθηματική δυσλεξία, ένα φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε ανεργία, χρέη, χαμηλή αυτοεκτίμηση και πολλά άλλα προβλήματα.
Ερευνητής δήλωσε: «Δεν προτρέπουμε τους ανθρώπους να επιζητούν να κάνουν ηλεκτροσόκ στον εαυτό τους, αλλά είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι από την προοπτική της μελέτης μας, καθώς θα μπορούμε να διαγνώσουμε τις βλάβες στον εγκέφαλο». 

lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...